ŠKOLNÍ PROJEKT
pes

Typy jak na výcvik psa

Se svým psem nekomunikujete? Nedorozumění udělá neplechu mezi lidmi, kteří používají stejný jazyk, natož mezi psem a člověkem (i když si mnohdy se svým psím parťákem budete rozumět lépe než s kolegy v práci). Občas se ale stává, že majitelé se svým psem nekomunikují vůbec! Místo, aby mu dali povel, trhají beze slova vodítkem, pejsek je zmatený, cupitá za svým pánem, neví, co po něm chce a kam půjdou. A to je jen jeden příklad za všechny. Proto na svého psa mluvte. Dávejte mu srozumitelné a jasné povely.

Nejste konzistentní, pes je zmatený? Pokud v domácnosti nežijete se svým psem sami, pravděpodobně do výchovy budou zasahovat i další členové rodiny. Vy třeba psa cepujete, nedáváte mu jídlo od stolu, aby nežebral a nedožadoval se každého sousta, ale vaše děti ho rozmazlují. Nebo ho nechcete pouštět na gauč, ale vaše žena ho tam zve pokaždé, když se dívá na televizi. Co se asi takovému psu honí v hlavě? Pravděpodobně tam má zmatek, neví, co se od něho vyžaduje. Proto buďte při výchově vždy konzistentní. Domluvte se na tom, co psu dovolíte a co nikoli.

Psu nedáváte jasné povely? S tím souvisí i další velká neřest některých chovatelů psů, totiž že psu nedávají jasné povely, ale střídají je téměř jako ponožky. Někdy na psa volají „ke mně“ a jindy „k noze“ přitom jde o dva jiné povely. Záleží také na intonaci hlasu – tedy na tom, jak to pejskovi říkáte./

Psa přetěžujete a výcvik ho nebaví? Na psy funguje pozitivní motivaci a zábava. Zkušení kynologové říkají, že psa naučíte téměř cokoli, ale musí ho to bavit, musí brát výcvik jako hru. A to je náročné, zvlášť když jste jako chovatel ambiciózní. Zkuste vyzařovat pozitivní energii, berte výcvik hravě. Pes to bude cítit. Lepší je zvolit kratší a intenzivnějších výcviky než ty dlouhé. Unavený pes nebude vnímat a výcvik tak nebude efektivní. Pamatujte také na odměnu – pamlsek, míček nebo pochvalu.

Nejste vytrvalí a výcvik rychle vzdáváte? Výcvik psa k poslušnosti vyžaduje vaši trpělivost. Ano, jsou psi, kteří se učí rychle a rádi, a potom psi, jimž to trvá. Ale to je stejné jako u lidí. Základem dobrého výcviku psa je vytrvalost a pravidelnost. Trénujte každý den chvilku a buďte důslední. I psi, kteří cvičí agility a jsou opravdu mistři, musí cviky opakovat. Protože opravdu platí, že opakování je matka moudrosti. Ovšem pozor, vytrvalost a důslednost nerovná se bití psa! Při výcviku psa nikdy nebijte! Bude si ho spojovat s negativním zážitkem, místo s pozitivními emocemi, nebude ho bavit, začne se vás bát. To by nikdy nemělo být vaším záměrem.
galerie